Afbeelding van Hoe maak ik een mooie garnering voor een cocktail

Hoe maak ik een mooie garnering voor een cocktail

Geupdate op 2024-02-29

Een cocktail wil je natuurlijk op het best presenteren, vooral als je hem aan vrienden, familie of andere kennissen schenkt. Gelukkig zijn er talloze manieren om een cocktail te garneren, ofwel versieren. Zo is het niet alleen een simpel drankje, maar krijg je eigenlijk een klein kunstwerk in je handen. Er zijn ontelbaar veel manieren om een cocktail te garneren, maar hieronder hebben we de meest gebruikte manieren opgesomd, deze garneringen gebruiken wij ook vaak voor de cocktails op deze website.

Wat is garneren?

Een garnering is een manier om je cocktail extra aantrekkelijk te maken voor gasten, maar het kan ook een praktisch doel hebben. Garneringen kunnen namelijk aroma's of smaken afgeven aan je cocktail. Zo geef je net dat extra duwtje aan je cocktail en maak je hem helemaal af. De garnering is dus eigenlijk de "aankleding" van je cocktail, om hem helemaal af te maken.

Decoraties met citroen en limoen

Veel cocktails worden gedecoreerd met limoen, citroen en soms zelfs sinaasappel. Met deze vruchten kan je ten slotte veel verschillende kanten op. Hieronder hebben we een lijst gemaakt met de meest gebruikte decoraties met limoen, citroen en sinaasappel. De oliën in deze citrussoorten zorgen voor extra smaak en aroma in de cocktail.

  1. Citrus Wheel: De simpelste garnering, een schijfje, kan je maken door de uiteindjes van een citroen of limoen af te snijden, en het middelste deel in plakjes te snijden. Dit kan je vervolgens gebruiken als decoratie door een schijfje in een cocktail te leggen, of op de rand te prikken, bijvoorbeeld bij een Rum Screwdriver. Uit de meeste citrusvruchten kan je 6 tot 8 schijfjes halen.
  2. Citrus Slices: Een half schijfje is even simpel als een schijfje, je snijd de schijfjes namelijk door de helft. Zo krijg je twee halve maantjes die je op de rand van een glas kan schuiven, of in een cocktail kan leggen. Snijd eventueel een sneetje in de onderkant van het schijfje, zodat hij makkelijker aan de rand van het glas bevestigd kan worden.
  3. Citrus Wedge: Een citrus wedge is een wat dikker stukje citroen of limoen. Je maakt hem door een citroen of limoen door de helft te snijden, en elke helft vervolgens in 3en te delen. Zo krijg je per citrusvrucht zes wedges die je kan gebruiken in je cocktail. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken in een Caipirinha.
  4. Citrus Twist: Een twist is een van de meest gebruikte garneringen in cocktails, je maakt hem door een citrusvrucht in schijfjes te snijden en de rand van elk schijfje af te snijden. Deze schijf draai je vervolgens strak om een rietje of cocktailprikker heen, als je dit goed doet blijft de vorm behouden en schuif je hem zo van de prikker af. De twist kan je direct gebruiken, of later op de avond gebruiken in een cocktail.

Garneren met kruiden en planten

Een veelgebruikte, simpele garnering is een blaadje munt. Deze decoratie komt vaak voor bij de Mojito en andere natuurlijke, lichte cocktails. Maar met kruiden en planten kan je veel meer, in de punten hieronder vind je wat inspiratie.

  1. Gebruik een blaadje of meerdere blaadjes munt om een cocktail mee te garneren. De blaadjes geven je cocktail niet alleen een visuele boost, maar zullen ook hun aroma aan de drinker meegeven, zoals bij de Whiskey Smash.
  2. Gebruik een hele tak munt, of bijvoorbeeld tijm, en plaats die in of op het glas, zoals we bij de Mojito en Yellow Cab doen. Door de tak muntblaadjes een keer tegen je handpalm te slaan zullen de aroma's van de blaadjes loskomen en de cocktail een extra kick geven.
  3. Gebruik eetbare bloemen om je cocktail te versieren. Eetbare bloemen, zoals kleine viooltjes, zijn perfect als garnering, ze zijn kleurrijk, klein en aantrekkelijk. Wij hebben ze bijvoorbeeld gebruikt bij de Lavender Mule, omdat de paarse kleur van viooltjes perfect past bij de paarse kleur van deze cocktail. Tip: als je ijs in je cocktail gebruikt blijven de bloemen daar op liggen, anders zinken ze misschien naar beneden.

Andere Garneringen

Hoewel er veel mogelijk is met bovenstaande opties, zijn er uiteraard nog veel meer opties om je cocktail te garneren. Hieronder hebben we nog wat alternatieve manieren beschreven om je cocktail een visuele boost te geven.

  1. Veel cocktails gebruiken een kers, of marachino cherry, om de cocktail mee af te toppen, zoals bij de Casino. Let hierbij wel op de wensen van de cocktaildrinker, aangezien niet iedereen van kersen houdt.
  2. Olijven worden in sommige Martini's gebruikt om de cocktail een bite te geven, je kan hem in de cocktail laten zakken, maar je kan hem ook op een satéprikker prikken en op de cocktail leggen.
  3. Er zijn veel gedroogde fruitsoorten te vinden waarmee je een cocktail kan decoreren, zoals gedroogde limoenpartjes, sinaasappelpartjes en zelfs gedroogde grapefruitschijfjes. Deze geven aanzienlijk minder smaak aan de cocktail, maar hebben wel een klassieke uitstraling.

Conclusie

Zoals je kunt zien zijn er talloze manieren om je cocktail te garneren, met vruchten en kruiden, grote garneringen en klein, er is veel mogelijk. Experimenteer er zelf ook vooral op los, want hoe aantrekkelijker jouw cocktail er uit ziet, hoe meer mensen hem zullen willen drinken.

Foto van de auteur

Over de Auteur

Tim

Tim is de oprichter van Drankidee en heeft veel van de recepten op de website geschreven. Hij studeert momenteel, maar houdt er van om in het weekend een lekkere cocktail te maken, voor zichzelf of voor zijn vrienden.

Over Drankidee

Drankidee is dé Nederlandse site voor alles over cocktails, cocktailingrediënten en home-bar benodigdheden.

Gemaakt met ❤️ door Tim - Arendz.nl