Suikersiroop, ook wel Simple Syrup genoemd, is een basisingrediënt van veel cocktails en wordt vaak gebruikt om een cocktail zoeter te maken. Maar wat is suikersiroop eigenlijk, hoe maak je het zelf en hoe lang is het houdbaar? In deze post lees je dit alles en meer.
Suikersiroop is een siroop die vaak in cocktails wordt gebruikt om het drankje zoeter te maken. Het wordt gemaakt door suiker en water te verhitten, waardoor de suiker in het water oplost. Suikersiroop wordt vaak gemaakt met een verhouding van 1:1, dat houdt in 1 deel water, 1 deel suiker. Maar soms wordt er gevraagd om "Rich Simple Syrup", of extra zoete suikersiroop. Dan wordt er vaak een verhouding van 1:2 gebruikt, 1 deel water, 2 delen suiker. Suikersiroop maak je met kristalsuiker, maar het is niet de enigste zoetmakende siroop die wordt gebruikt in de cocktailwereld. Zo heb je ook honingsiroop en bruine suikersiroop, gemaakt met respectievelijk honing en bruine basterdsuiker.
Suikersiroop is een van de makkelijkst te maken ingrediënten van jouw cocktailbar. Je hebt enkel een kookplaat, pan, water en suiker nodig. Door het geheel te verwarmen zorg je er voor dat de suiker goed oplost in het water en blijft het mengsel langer houdbaar. Hieronder vind je een stappenplan om simple syrup te maken.
Zelfgemaakte suikersiroop is enkele weken tot enkele maanden houdbaar. Wil je de siroop meer dan een week bewaren? Zorg er dan voor dat je de fles waar je de siroop in giet na het bereiden goed steriliseert in een pot kokend water. Dit doe je door de glazen potten 15 minuten in een pan kokend water te zetten. Zo dood je alle bacteriën die nog in de pot kunnen zitten en weet je zeker dat je zeker dat je siroop in een brandschone omgeving wordt bewaart.
Altijd al een cocktailpro willen worden, maar geen idee waar je moet starten? In deze artikelen lees je alles wat je moet weten over cocktails bereiden
Alle posts met deze tagThuis cocktails maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. In deze post lees je
Suikersiroop, in het Engels vaak Simple Syrup genoemd, is een ingrediënt wat je
Het garneren van een cocktail kan een hele klus zijn, maar met deze simpele garn
Cocktails worden vaak geserveerd in helder ijs, een ijssoort die alleen wordt be
Drankidee is dé Nederlandse site voor alles over cocktails, cocktailingrediënten en home-bar benodigdheden.