Afbeelding van Wat heb je nodig om thuis cocktails te maken?

Wat heb je nodig om thuis cocktails te maken?

Gepubliceerd op 2023-04-26

Als je net begint met het maken van cocktails, kan het vinden van de juiste uitrusting overweldigend lijken. Er zijn veel items te koop, elk met hun eigen specifieke functie, maar niet elk item is even essentieel. Om je op weg te helpen, hebben wij voor jou opgeschreven wat je allemaal wel, en niet, nodig hebt om thuis cocktails te maken.

Materialen om cocktails te bereiden

Voordat je cocktails kan serveren moet je ze uiteraard eerst bereiden. Met onderstaande materialen kan je vrijwel alle cocktails bereiden. Wil je een van onderstaande materialen kopen? Dan kan je dat makkelijk doen via onze Shop.

Shaker

Een cocktailshaker is waarschijnlijk een van de belangrijkste tools die je nodig hebt. Er zijn twee soorten shakers: een Boston shaker en een cobbler shaker. De Boston shaker bestaat uit twee delen - een glazen of metalen beker en een metalen beker. De cobbler shaker heeft drie delen - een metalen beker, een deksel met een ingebouwde zeef en een klein dopje om te schenken. Met de Boston Shaker is het lastig ingrediënten uit je cocktail te zeven, terwijl de Cobbler shaker vaak al met een zeef komt.

De shaker gebruik je om de ingrediënten van de cocktail te mixen, en om ijs toe te voegen om de drank te koelen en te verdunnen. Je vult de shaker met de ingrediënten en ijs, en schudt dan krachtig gedurende ongeveer 10-15 seconden.

Maatbeker

Een maatbeker is een essentieel hulpmiddel om de juiste hoeveelheid van elk ingrediënt te meten. Er zijn verschillende soorten maatbekers beschikbaar, maar de meest voorkomende is een jigger. Een jigger is een klein metalen meetbekertje, waardoor het gemakkelijk is om precieze hoeveelheden vloeistof te meten. De meeste jiggers hebben twee zijden, meestal een met een capaciteit van 1 ounce en een andere met een capaciteit van ½ ounce. Lees goed wat het formaat van jouw jigger is, aangezien er verschillende "standaarden" zijn.

Barlepel

Een barlepel is een langwerpige lepel met een gedraaide steel, die speciaal is ontworpen voor het roeren van cocktails. Het wordt gebruikt om ingrediënten zachtjes door elkaar te mengen, zonder het ijs te breken of te veel lucht toe te voegen aan de cocktail. Een goede barlepel is ongeveer 30 cm lang en heeft een dunne, taps toelopende steel. Hoewel je ingrediënten ook met een gewone lepel kan mengen, geeft een barlepel vaak wel een bepaalde klasse aan je home-bar.

Zeef

Een zeef is een handig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat er geen ijs of stukjes fruit in de cocktail terechtkomen. Er zijn verschillende soorten zeven beschikbaar, maar de meest voorkomende is de Hawthorne-zeef. Deze zeef heeft een platte schijf met kleine gaatjes en een spiraalvormige veer om hem op zijn plaats te houden op de shaker of het glas. Soms komt je shaker, zoals we hierboven hebben geschreven, al met een ingebouwde zeef.

Glaswerk

Het juiste glaswerk kan een groot verschil maken in de presentatie en beleving van een cocktail. Er zijn verschillende soorten glazen die gebruikt kunnen worden, afhankelijk van het type cocktail dat je maakt. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Coupe glas: Dit glas heeft een brede, ondiepe kom en een lange steel. Het wordt vaak gebruikt voor klassieke cocktails zoals de Martini en de Manhattan.
  • Highball glas: Dit glas heeft een rechte vorm en is hoger dan breed. Het wordt vaak gebruikt voor cocktails met veel ijs en mixers, zoals de Gin And Tonic en de Bloody Mary.
  • Margarita glas: Dit glas heeft een brede, ondiepe kom en een zoutrandje aan de bovenkant. Het wordt gebruikt voor cocktails zoals de Margarita en de Daiquiri.
  • Shotglas: Dit glas heeft een kleine kom en wordt gebruikt voor het serveren van sterke drank, zoals tequila of whisky.

Overig

Naast deze basisuitrusting zijn er nog een paar andere tools die handig kunnen zijn om te hebben:

  • Citruspers: Een citruspers is handig voor het persen van verse citroenen, limoenen en sinaasappelsap voor cocktails.
  • Muddler: Een muddler wordt gebruikt om fruit, kruiden en suiker te pletten om de smaken vrij te laten komen in cocktails zoals de Mojito en de Caipirinha.
  • IJstang: Een ijstang wordt gebruikt om ijs uit de emmer of de ijsmachine te halen en toe te voegen aan de shaker of het glas.

Conclusie

Nu je weet welke tools en accessoires je nodig hebt om cocktails te maken, is het tijd om aan de slag te gaan. Het is belangrijk om te oefenen en te experimenteren met verschillende ingrediënten om je eigen perfecte cocktail te vinden. Vergeet niet om te genieten van het proces en te genieten van de vruchten van je werk! Proost!

Over Drankidee

Drankidee is dé Nederlandse site voor alles over cocktails, cocktailingrediënten en home-bar benodigdheden.

Gemaakt met ❤️ door Tim - Arendz.nl