Afbeelding van Hoe maak je "Simple Syrup"

Hoe maak je "Simple Syrup"

Geupdate op 2023-09-08

Suikersiroop is een basisingrediënt van veel cocktails en wordt vaak gebruikt om een cocktail zoeter te maken. Maar wat is suikersiroop eigenlijk, hoe maak je het zelf en hoe lang is het houdbaar? In deze post lees je dit alles en meer.

Wat is suikersiroop?

Suikersiroop is een siroop die vaak in cocktails wordt gebruikt om het drankje zoeter te maken. Het wordt gemaakt door suiker en water te verhitten, waardoor de suiker in het water oplost. Suikersiroop wordt vaak gemaakt met een verhouding van 1:1, dat houdt in 1 deel water, 1 deel suiker. Maar soms wordt er gevraagd om "Rich Simple Syrup", of extra zoete suikersiroop. Dan wordt er vaak een verhouding van 1:2 gebruikt, 1 deel water, 2 delen suiker. Suikersiroop maak je met kristalsuiker, maar het is niet de enigste zoetmakende siroop die wordt gebruikt in de cocktailwereld. Zo heb je ook honingsiroop en bruine suikersiroop, gemaakt met respectievelijk honing en bruine basterdsuiker.

Hoe maak je suikersiroop?

Suikersiroop is een van de makkelijkst te maken ingrediënten van jouw cocktailbar. Je hebt enkel een kookplaat, pan, water en suiker nodig. Door het geheel te verwarmen zorg je er voor dat de suiker goed oplost in het water en blijft het mengsel langer houdbaar. Hieronder vind je een stappenplan om simple syrup te maken.

  1. Meng gelijke delen water en suiker in een pan (zoals 200 gram suiker en 200 gram water)
  2. Breng het geheel aan de kook en doof het vuur als het water kookt
  3. Giet de siroop in een fles voor later gebruik (Zie "Hoe lang is suikersiroop houdbaar" voor tips)
  4. De siroop is klaar voor gebruik zodra hij is afgekoeld tot kamertemperatuur

Hoe lang is suikersiroop houdbaar?

Zelfgemaakte suikersiroop is enkele weken tot enkele maanden houdbaar. Wil je de siroop meer dan een week bewaren? Zorg er dan voor dat je de fles waar je de siroop in giet na het bereiden goed steriliseert in een pot kokend water. Dit doe je door de glazen potten 15 minuten in een pan kokend water te zetten. Zo dood je alle bacteriën die nog in de pot kunnen zitten en weet je zeker dat je zeker dat je siroop in een brandschone omgeving wordt bewaart.

Over Drankidee

Drankidee is dé Nederlandse site voor alles over cocktails, cocktailingrediënten en home-bar benodigdheden.

Gemaakt met ❤️ door Tim - Arendz.nl