De Mai Tai is een echte klassieker. De geschiedenis is een beetje vaag, maar we weten wel zeker dat de cocktail al bestaat sinds de jaren ‘60. De oorspronkelijke uitvinder van het drankje is echter een beetje vaag. Er zijn twee mensen die hebben geclaimd de cocktail uitgevonden te hebben, maar wie nou officieel de eerste was zal waarschijnlijk altijd onbekend blijven. In dit artikel leer je over beide uitvinders en hun verhalen. Scroll zeker ook iets verder naar onder op de pagina, daar vind je meerdere Mai Tai recepten met verschillende gradaties van moeilijkheid.
De Mai Tai is waarschijnlijk bedacht door Victor Bergeron in 1944 in Trader Vic's, een restaurant in Oakland, Californië. Hoewel de meeste bronnen wijzen naar Bergeron, zijn er ook enkelen die zeggen dat Victors voorganger, Donn Beach, de cocktail heeft bedacht. Het lijkt er echter sterk op dat Beach hiermee doelde op een ander cocktailrecept, de @Q.B. Cooler@, ook een Tiki-cocktail, die wat weg heeft van de Mai Tai. Hij smaakt wel wat anders en is complexer om te maken.
De Mai Tai word sinds 1953 veelvuldig op Hawaii geschonken en kreeg snel meer populariteit. Veel toeristen wilden deze cocktail wel proberen, wat vaak resulteerde in aangeschoten toeristen, te danken aan het hoge alcoholpercentage van het drankje.
Het "Originele" recept voor de Mai Tai is bewaard en wordt hier en daar nog gebruikt om de cocktail te bereiden, maar vanwege diens complexiteit en de wisselende smaken van mensen zijn er ondertussen al veel variaties op het drankje verzonnen. De recepten hieronder bevatten verschillende ingrediënten en hebben verschillende bereidingswijzen, maar eindigen uiteindelijk allemaal met een frisse, tropische Mai Tai.
Dit eerste recept is er eentje voor mensen die niet al te lang in de keuken willen staan, met allemaal bijzondere ingrediënten. Dit recept gebruikt ingrediënten die overal wel verkrijgbaar zijn en kan worden gemaakt binnen enkele minuten.
Dit recept lijkt meer op het originele recept voor een Mai Tai, maar maakt gebruik van verschillende soorten rum, omdat het originele recept een rumsoort vraagt die vrijwel nergens meer wordt gemaakt. Om een vergelijkbare smaak te verkrijgen worden er twee verschillende rums gecombineerd, zodat het eindproduct vrijwel identiek is.
Dit recept komt rechtstreeks uit het receptenboek van het IBA, het internationale bartendersgenootschap. Sommige ingrediënten zijn misschien wat lastig te vinden, maar de bereidingswijze is, zoals de meeste IBA-cocktails, dan weer erg makkelijk. Om hem aantrekkelijk te presenteren garneer je hem met een ananasstukje, muntblaadje en limoenpartje.
Orange curaçao is de oranje tegenhanger van blue curaçao en bevat een ander soort vrucht
7 posts
Rum is een sterke drank die wordt bereid uit de bijproducten van suikerriet of soms uit vers suikerrietsap of suikerrietsiroop
10 posts
Triple sec is een kleurloze, sterke likeur die naar sinaasappels smaakt en in veel cocktails en recepten wordt gebruikt als een zoet- en/of smaakmaker
29 posts
Drankidee is dé Nederlandse site voor alles over cocktails, cocktailingrediënten en home-bar benodigdheden.