Hoeveel alcohol drinkt de gemiddelde Nederlander

Om de zo veel tijd zie je een artikel voorbij komen over de schadelijke effecten van alcohol, maar hoeveel drinkt de "gemiddelde Nederlander" eigenlijk, en is die er überhaupt wel? In dit artikel kijken we naar de cijfers, hoeveel drinken Nederlanders en hoe verhoudt dit tot de rest de wereld, met een focus op Europeanen.

Hoeveel drinken Nederlanders gemiddeld?

Uit cijfers van het CBS uit 2022 blijkt dat ongeveer 8 op de 10 volwassen Nederlanders (18 of ouder) wel eens alcohol consumeren. De gezondheidsraad raad aan om maximaal één glas alcohol per dag te drinken, maar 66% van de ondervraagden gaf aan meer dan deze richtlijn te drinken.

Het aandeel volwassenen dat alcohol zegt te drinken daalt elk jaar met een paar tienden van een procent, en schommelt de afgelopen jaren rond de 78%. Het percentage mensen dat zegt zich te houden aan maximaal een glas alcohol per dag nam tussen 2014 en 2022 toe van 37 naar 44 procent. Nederlanders lijken zich dus steeds bewuster te worden van de gevolgen van overmatig alcoholgebruik.

Wanneer drink je te veel?

In 2022 bedroeg het percentage zware drinkers onder de bevolking 8 procent. Mannen zijn een zware drinker als zij minstens één keer per week 6 of meer glazen alcohol op één dag drinken, terwijl voor vrouwen het criterium is dat zij minstens één keer per week 4 of meer glazen alcohol op één dag drinken.

Naast zware drinkers heb je ook overmatige drinkers. Overmatig alcoholgebruik bij mannen wordt gedefinieerd als het consumeren van meer dan 21 glazen per week, terwijl voor vrouwen het criterium meer dan 14 glazen per week is. Volgens het RIVM is 6% van de bevolking een overmatig drinker. Deze groep weet vaak niet er een gezondheidsadvies is met betrekking tot het aantal glazen alcohol dat je per week maximaal moet drinken.

Nemen we ook wel eens pauze van alcohol?

Wat ook bijzonder is, is dat 49% van de ondervraagden op een vragenlijst van het RIVM (LSM-A Middelen) aangaf de afgelopen 12 maanden een maand of langer geen enkel glas gedronken te hebben. Mannen doen dit iets minder vaak dan vrouwen (43 tegenover 56 procent). 18- tot 45-jarigen stoppen iets vaker met alcohol dan 65-plussers (56% tegenover 39%). Er was in deze studie geen verschil te zien tussen mensen met verschillende opleidingsniveaus. Mannen boven de 65 jaar stoppen het minst met alcohol drinken, terwijl vrouwen tussen de 18 en 45 jaar het vaakst een alcoholpauze inlassen.

De meeste mensen stoppen tussen de 1 en 2 maanden met alcohol (39%). Je zou misschien denken dat dry januari een maand is waarin veel mensen een alcoholpauze inlassen, maar het blijkt dat 62% van de ondervraagden geen specifieke reden had om te stoppen, terwijl maar 13% een maand stopte met alcohol vanwege de gezondheidsvoordelen.

Leeftijd en alcohol

Wat ook interessant is om te weten, is dat er over het algemeen gezegd kan worden dat hoe ouder iemand is, hoe gezonder hij/zij met alcohol om gaat. Het trimbos heeft de relatie tussen leeftijd en alcohol onderzocht, en is tot de conclusie gekomen dat oudere mensen over het algemeen minder drinken. Volwassenen en 65+-ers die wél alcohol drinken, houden zich bovendien vaker aan de richtlijn van de gezondheidsraad.

Het trimbos instituut heeft overigens in dezelfde studie wel een correlatie gevonden tussen opleidingsniveau en alcoholgebruik. Hoogopgeleide volwassenen drinken vaker, en drinken bovendien vaker meer dan de richtlijn van maximaal een glas per dag.

Nederlanders versus Europeanen

De Nationale Drug Monitor heeft gegevens verzameld over het alcoholgebruik onder Europeanen. In deze gegevens is te zien dat Nederlanders gemiddeld genomen minder glazen alcohol drinken per inwoner, maar dat een groter percentage Nederlanders drinkt dan gemiddeld in Europa. Een Nederlander drinkt gemiddeld 11,7 liter pure alcohol per jaar, tegenover de 13,2 liter die in Estland gemiddeld wordt gedronken, de koploper in Europa. Maar uit andere artikelen blijkt dat Nederland boven het gemiddelde zit, er is dus geen definitief antwoord.

Conclusie

De "gemiddelde" Nederlander bestaat eigenlijk niet op het gebied van alcoholconsumptie. Nederlanders drinken veel, maar er zijn landen in Europa waar meer alcohol wordt gedronken, zoals Estland. Mannen drinken iets meer dan vrouwen, maar het verschil is minimaal te noemen. Hoogopgeleide Nederlanders drinken iets meer dan lager opgeleiden, en jongeren drinken meer dan ouderen. Er is dus niet één definitief antwoord voor alle Nederlanders.

En heb jij na het lezen van dit artikel nou trek gekregen in een lekkere cocktail? Kijk dan eens tussen al onze cocktailrecepten. Wil je na dit artikel juist minder alcohol drinken, of een weekendje alcoholvrij doen? Kijk dan eens naar onze lijst met de lekkerste alcoholvrije cocktails.

Foto van de auteur

Over de Auteur

Tim

Tim is de oprichter van Drankidee en heeft veel van de recepten op de website geschreven. Hij studeert momenteel, maar houdt er van om in het weekend een lekkere cocktail te maken, voor zichzelf of voor zijn vrienden.

Over Drankidee

Drankidee is dé Nederlandse site voor alles over cocktails, cocktailingrediënten en home-bar benodigdheden.

Gemaakt met ❤️ door Tim - Arendz.nl